Το εκχύλισμα τομάτας της Lycored βελτιώνει τη μεταβολική απόκριση σε γεύμα πλούσιο σε λιπαρά σε υγιείς άνδρες φυσιολογικού βάρους

Μια τυχαιοποιημένη, διπλά-τυφλή μελέτη με την συμμετοχή παράλληλων ομάδων και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Κλινικής Διατροφής Naturalpha (Hôpital Saint Vincent de Paul), στη Λιλ της Γαλλίας κατά το 2016, με σκοπό τη διερεύνηση της επίδρασης της χρόνιας χορήγησης του -πλούσιου σε καροτενοειδή- εκχυλίσματος τομάτας (Carotenoid-Rich Tomato Extract -CRTE) στη μεταγευματική απόκριση της OxLDL μετά την κατανάλωση -υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά- γεύματος από υγιείς ενήλικες. Συνολικά, 146 υγιή άτομα φυσιολογικού βάρους και ηλικίας 18-70 ετών, έλαβαν μετά από τυχαία επιλογή ημερήσια δόση είτε του εκχυλίσματος, το οποίο είναι τυποποιημένο για τα φυτοθρεπτικά συστατικά της τομάτας, είτε εικονικό φάρμακο για 2 εβδομάδες. Παρατηρήθηκε ευνοϊκή επίδραση στη μεταγευματική LDL οξείδωση, τη γλυκόζη, την ινσουλίνη και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων (triglycerides-TG) έως και 8 ώρες μετά τη λήψη του συμπληρώματος διατροφής, υποδηλώνοντας ότι το CRTE αυξάνει, όχι μόνο τα επίπεδα καροτενοειδών στο πλάσμα, αλλά και βελτιώνει την απόκριση της ΟxLDL σε γεύμα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά σε υγιή, φυσιολογικού βάρους, άτομα.
Το εκχύλισμα τομάτας συνέβαλε στη μείωση των αλλαγών της μεταγευματικής OxLDL, ενώ το εικονικό συμπλήρωμα, όχι μόνο δεν τη μείωσε στατιστικά σημαντικά, αλλά αύξησε τα επίπεδα της ΟxLDL μέχρι τα 360 λεπτά μετά από την κατανάλωση γεύματος πλούσιου σε λιπαρά.

Deplanque X, Muscente-Paque D, Chappuis E, Proprietary tomato extract improves metabolic response to high-fat meal in healthy normal weight subjects. Food Nutr Res. 2016 Oct 4;60:32537